Boek / Autisme en zintuiglijke problemen - I.van Berckelaer-Onnes, S. Degrieck

Al jaren is bekend dat mensen met autisme zintuiglijke problemen hebben. Ze zijn vaak overgevoelig voor zintuiglijke prikkels of juist ondergevoelig, of allebei tegelijk. Mensen met een autismespectrumstoornis kunnen bijvoorbeeld volledig in paniek raken van tl-verlichting of een heel lichte aanraking. Het kan ook zijn dat bepaalde geluiden volledig aan hen voorbijgaan.
Ouders van kinderen met autisme vinden in dit boek waardevolle inzichten en adviezen om thuis mee aan de slag te gaan.

Hyper- en hyporesponsiviteit
Mensen met autisme kunnen gestrest raken van een knisperend zilverpapiertje, maar het geluid van onweer niet opmerken. Deze hyper- en hyporesponsiviteit zijn inmiddels als officieel kenmerk van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) opgenomen in het meest gebruikte diagnostische handboek, de DSM-5.
Autisme en zintuiglijke problemen geeft inzicht in de aard van deze uiteenlopende zintuiglijke problemen die tot heftige stress kunnen leiden. Het geeft richtlijnen voor de onderkenning van deze problematiek en gaat uitgebreid in op mogelijke interventies.

Checklist Zintuiglijk Profiel 
Wilt u een individueel sensorisch gedragsprofiel opstellen? De Checklist Zintuiglijk Profiel, de Nederlandse versie van de Sensory PRofile Checklist (SPRC), is een vragenlijst die helpt gedrag te observeren en bevragen m.b.t. sensorisch functioneren op het gebied van kijken, luisteren, voelen, ruiken, proeven, evenwicht, houding en bewegingsgevoel. 
Met dit zintuiglijk profiel kunt u vervolgens hulp op maat bieden. De checklist vindt u als bijlage in het boek, maar is ook los te downloaden. 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.