Documentaire - Darmen & symptomen van autisme - AutismeTV

Aflevering van AutismeTV over de vraag óf en hoe de darmen invloed hebben op gedachten, gevoelens en gedragingen. 
Hebben darmen invloed  op symptomen van autisme?

Darmen & Hersenen
In Amerika kwam deze zomer een bijzonder onderzoek naar buiten. Tien mensen met autisme kregen een poeptransplantatie. Ze kregen de darmflora van mensen zonder autisme. Na een half jaar waren bij acht mensen de kenmerken van autisme aanzienlijk verzacht en in een enkel geval was de diagnose niet meer te stellen. Hoe is dit te verklaren? Is hier sprake van baanbrekend onderzoek?

Onze darmen worden steeds vaker ons tweede brein genoemd. Neurotransmittors lijken onder invloed te staan van de processen in de darmen! De aandacht hiervoor komt stevig op gang. Laura Steenbergen, PhD, vertelt hierover in dit programma. Ze promoveerde op haar 24e, werkt op dit moment aan de Universiteit Leiden en richt zich op de vraag hoe darmbacteriën onze gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloeden.
Haar wetenschappelijke werk is invloedrijk: voor haar wetenschappelijke werk ontving ze meerdere onderzoeksbeurzen en onderscheidingen Laura eindigde onder andere in de top 25 van New Scientist Wetenschapstalentverkiezing 2018 en de VIVA-400 2018, de verkiezing voor de meest succesvolle en inspirerende vrouwen van Nederland.

AutismeTV is onderdeel van de NVA en wordt mede mogelijk gemaakt door C.S. Oolgaardtstichting.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.

Wegwijzer Autisme kan de kwaliteit van de aangeboden diensten en producten niet altijd goed beoordelen en hiervoor dus geen verantwoordelijkheid dragen. Wees bij het betrekken van diensten en producten bij je ondersteuning dus altijd kritisch en vraag eventueel na bij lotgenoten en collega’s.