Van mensen met autisme is bekend dat zij cognitief vaak normaal tot (zeer) goed ontwikkeld zijn. Maar dat hun ontwikkeling van de gehechtheidsrelaties, hun emotionele en sociale ontwikkeling over het algemeen achterloopt. Loekemeijer heeft jarenlange praktijkervaring met kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met autisme en begon verbanden te zien. Zij concludeerde dat veel gedragingen, die iemand met autisme wel of nog niet laat zien, voortkomen uit een achterstand en stilstand in de gehechtheidsontwikkeling. Vergeleken met iemand die zich gemiddeld ontwikkelt, loopt de gehechtheidsontwikkeling bij iemand met autisme ver achter.
Iemand met autisme doorloopt, net als iemand die zich gemiddeld ontwikkelt, dezelfde ontwikkelingsfasen van de gehechtheid. Dit proces begint echter met een achterstand, verloopt veel langzamer dan gemiddeld en gaat niet vanzelf. Hierdoor komt de gehechtheidsontwikkeling bij autisme vaak stil te staan in een lage ontwikkelingsfase. In die lage ontwikkelingsfase bevindt iemand zich nog volop in zijn of haar gehechtheidsproces. Door aan te sluiten op deze ontwikkelingsfase kan iemand zich verder ontwikkelen en het gehechtheidsproces alsnog doorlopen en ‘veilig hechten’.
Loekemeijer ontwikkelde op basis van praktijk- en literatuuronderzoek het onderzoeksinstrument de ADAut en gehechtheidsschema’s. Hiermee kan vastgesteld worden in welke fase van zijn of haar gehechtheidsontwikkeling iemand zich bevindt. Haar onderzoeksmethode biedt een betrouwbaar en gevalideerd instrument om te bepalen of en hoever iemand in zijn of haar gehechtheid achterloopt.
Daarnaast omvat de methode een zeer uitgebreide gehechtheidstheorie over autisme en gehechtheid en de specifieke werkwijze Actieve Nabijheid. Zodra de Actieve Nabijheid in praktijk wordt gebracht, kan iemand met een achterstand in de gehechtheidsontwikkeling zich verder ontwikkelen. Dit geldt ook voor mensen met autisme.
Het Loekemeijertraject is geen behandeling, daarom wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Het gehechtheidsonderzoek is geen diagnostiek, het geeft inzicht in welke ontwikkelingsfasen van de gehechtheid iemand zich bevindt en hoe je de begeleiding effectief kan inzetten. Dit is het startpunt in de begeleiding. Dit startpunt heb je nodig om de begeleiding goed af te stemmen, zodat er ontwikkeling mogelijk kan worden gemaakt.
De Loekemeijermethode is een methodische en systeemgerichte benadering. Het is een unieke methode waarbij gehechtheid de basis is. Er is geen andere partij die hetzelfde kan aanbieden, hierdoor vergoeden gemeenten het Loekemeijertraject vanuit PGB.