Systeemgerichte behandeling autisme - Autimaat Deventer

Autimaat is in 2006 ontstaan vanuit de organisatie Geef me de 5. Door de grote vraag naar behandeling en begeleiding, volgens de methodiek Geef me de 5®, is besloten om een aparte zorgverlenende organisatie op te zetten: Autimaat, maatwerk in autisme. 

Autimaat werkt aan de versterking van de eigen kracht van het gezin. De zorg die verleend wordt is op maat voor de situatie. De hulpvraag is dan ook het uitgangspunt van hun behandeling. Dit betekent dat ze samen met het gezin een plan maken hoe het gezin van overleven weer in de situatie komt van echt leven. Ze kijken dus verder dan alleen het kind. Ze betrekken het hele gezin erbij en als dat nodig is ook school of het werk van het kind. Dit heet: een Systeemgerichte Behandeling Autisme (SBA).

Autimaat werkt vanuit de methodiek Geef me de 5®. Het doel van de behandeling is dat het gezin Geef me de 5® leert toepassen, waardoor de behandeling een blijvend positief effect heeft op de communicatie en relatie met het kind, zodat alle mogelijkheden tot groei benut worden. 

De behandeling bestaat uit de oudercursus SBA en Systeem Behandeling Autisme (SBA): 

  • Oudercursus SBA
    Onderdeel van de behandeling is de oudercursus waarin de theorie voor ouders/verzorgers aan de praktijk wordt gekoppeld. Ouders/verzorgers leren hierin naar hun kind te kijken door de Autibril. Met behulp van deze manier van kijken en door middel van Video Interactie Analyse Autisme leren ouders gedrag te koppelen aan de breinwerking van iemand met autisme, rekening houdend met de gezinssituatie waarin hij/zij opgroeit.
  • Video Interactie Analyse Autisme (VIAA)
    Video Interactie Analyse Autisme, het analyseren van videobeelden, is een onlosmakelijk onderdeel van de gezinsaanpak geworden. Autisme vraagt namelijk iets extra’s van de omgeving en ervaring leert dat een beeld meer zegt dan 1000 woorden.
  • eHealth
    Daarnaast maakt Autimaat gebruik van eHealth. Dit houdt in dat de systeem behandelaar autisme contact met u heeft via telefoon, via beeldbellen (bijvoorbeeld Teams) of via tekstberichten (e-mail, Whatsapp, sms). Op deze wijze is er intensief contact als het nodig is en zorgt de behandelaar voor voortgang in de behandeling. Ook kan zo beter afgestemd worden op wat er nodig is met als doel dat het kind of de adolescent zich zo zelfstandig als mogelijk kan ontwikkelen binnen een fijn gezins-, school en/of werksituatie.

    In de behandeling is er aandacht voor alle gezinsleden en een behandeling is geslaagd als het bij afsluiting met alle gezinsleden goed gaat.

 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.