Trauma behandeling bij autisme - Mevissen psychotrauma

Liesbeth Mevissen van Mevissen psychotrauma is geregistreerd als Klinisch psycholoog (BIG), Orthopedagoog-Generalist (NVO), Psychotraumatherapeut NtVP en EMDR supervisor. 
Zij biedt trauma behandelingen voor mensen met autisme en trauma behandelingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Liesbeth doet dit in samenwerking met ouders en anderen die nauw bij de persoon betrokken zijn.

Trauma behandeling autisme
Een eerste gecontroleerde studie naar de toepasbaarheid en effectiviteit van EMDR bij volwassenen met autisme die ingrijpende negatieve gebeurtenissen hebben meegemaakt, laat positieve resultaten zien.
De onderzoekers vonden een significante afname van posttraumatische stress klachten, ervaren last in het dagelijks leven en algemene symptomen van psychopathologie. Opvallend was een significante (maar minder sterke) afname van autisme kenmerken.

Tijdlijn als uitgangspunt voor behandeling met EMDR
Liesbeth Mevissen ontwikkelde tijdens haar promotieonderzoek de “DITS-LVB”, een klinisch interview waarmee een PTSS op een valide en betrouwbare wijze kan worden vastgesteld bij zowel kinderen als volwassenen met een verstandelijke beperking. 
Niet alleen type-A-trauma’s (zoals een ernstig ongeluk, mishandeling en misbruik), maar ook andere negatieve levensgebeurtenissen (zoals ziektes, gepest of buitengesloten worden en uithuisplaatsing) en de daaraan gerelateerde klachten worden systematisch uitgevraagd met gebruik van concrete, niet-kinderachtige taal en visuele ondersteuning. 

Dat maakt de DITS-LVB ook geschikt voor kinderen en volwassenen met autisme. Tijdens afname maakt de behandelaar een tijdlijn waarop de meegemaakte gebeurtenissen staan weergegeven. Deze tijdlijn kan vervolgens als uitgangspunt dienen voor behandeling met EMDR.



 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.