Beschermd Wonen Zuiderpolder - RIBW K/AM

Zuiderpolder is een locatie van RIBW K/AM voor mensen met een stoornis binnen het autistisch spectrum (ASS). Er zijn 13 plaatsen. De locatie ligt in de rustige nieuwbouwwijk Zuiderpolder in Haarlem. Winkels en voorzieningen zijn in de nabije omgeving.
Er zijn 13 zelfstandige wooneenheden, verdeeld over verschillende etages: 4 wooneenheden op de begane grond, 6 op de eerste en 3 op de tweede etage. Alle wooneenheden hebben een eigen kamer, keukenblok, slaapkamer, douche en toilet. De voordeur wordt per 2 of 3 wooneenheden gedeeld. De wooneenheden op de begane grond hebben een eigen tuin. Er is ook een gemeenschappelijke tuin.
Zuiderpolder heeft ook een inloopruimte, bestemd voor gemeenschappelijk gebruik. Er zijn gezamenlijke activiteiten met begeleiding, zoals samen koken en eten of koffiedrinken. De meeste bewoners maken hier twee keer per week gebruik van. De ruimte is open tussen 09.00 en 20.00 uur.

Doelgroep:
Beschermd Wonen Zuiderpolder is bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder, met een stoornis binnen het autistisch spectrum, met een door de gemeente afgegeven geldige Wmo-intramurale zorgtoekenning. Andere eisen zijn:

  • een normale tot hoge intelligentie
  • ernstige beperkingen in het persoonlijk, sociaal en maatschappelijk functioneren
  • daardoor niet of nog niet in staat zijn zonder begeleiding zelfstandig te wonen
  • behoefte aan een woonomgeving en/of begeleiding specifiek voor mensen met een stoornis
  • binnen het autistisch spectrum
  • het hebben van dagbesteding buiten de deur

Een gespecialiseerd autismeteam zorgt voor de begeleiding. Het team is dagelijks aanwezig tussen 09.00 en 20.00 uur. Op de andere tijden is er in noodgevallen altijd iemand bereikbaar.