Specialistische diagnostiek en behandeling - INTER-PSY Expertise team jonge kind

Het Expertise Team Jonge Kind (ETJK) is een specialistisch team in de Jeugd GGZ, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling van jonge kinderen. Jonge kinderen van nul tot zes jaar, ongeacht hun ontwikkelingsniveau, kunnen aangemeld worden. Er kan dan een vraag zijn t.a.v. autisme (ASS), ADHD, angststoornissen, trauma, ernstige emotieregulatie-, gedrags-, slaap-, eet- en/of ouder-kind interactieproblemen.

Het ETJK heeft in het bijzonder expertise op het gebied van autisme, zoals bij complexere vragen bij heel jonge kinderen (0-3 jaar), meisjes en ouders met autisme. Er is daarnaast expertise op het gebied van trauma, hechting, Infant Mental Health (IMH) en ontwikkelingsachterstand of juist ontwikkelingsvoorsprong. Ook worden er veel kinderen gezien met een andere culturele achtergrond.

Brede en zorgvuldige diagnostiek vormt de basis voor een passende behandeling. Ook nauwkeurige identificatie van eventuele psychiatrische co-morbiditeit is noodzakelijk voor een effectieve behandeling. Deze bestaat uit:

  1. een intakegesprek
  2. een ontwikkelingsanamnese/medische anamnese 
  3. een niveaubepaling (IQ-bepaling om zo het gedrag van het kind te kunnen afzetten tegen diens ontwikkelingsniveau)
  4. een gestructureerd spelonderzoek 
  5. diverse observaties, zowel op kantoor (gestructureerde observatie), als thuis (observatie in vertrouwde omgeving, daarbij kan ook naar ouder-kind interactie en kind-zus/broer interactie gekeken worden) en in een tweede milieu (zoals kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school). 
    Observatie van het gedrag van het kind in verschillende omgevingen is van belang, omdat bij jonge kinderen hun gedrag nog sterk kan verschillen in verschillende omgevingen en bij verschillende personen. Indien nodig wordt er ook lichamelijk, motorisch en/of logopedisch onderzoek gedaan. Ook wordt diagnostiek verricht naar de ouder-kind-interactie, vanuit de IMH-visie.

Behandeling aan het jonge kind verloopt grotendeels via ouders. De behandeling bestaat standaard uit psycho-educatie. Daarnaast worden verschillende vroegstimuleringsprogramma’s geboden (zoals Pivotal Response Treatment (PRT), JASPER en een Joint Attention-training), evenals ouderbehandeling, behandeling gericht op de ouder-kind-interactie, speltherapie, thuisbehandeling, EMDR en indien nodig medicamenteuze behandeling.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.