Therapie: De Davis-autisme-benadering - Praktijk Anders Leren

De Davis®-autisme-benadering, begeleiding waardoor je vollediger kunt deelnemen aan het leven dat je kiest. Ontwikkeld door iemand die zelf autisme heeft.

De Davis-autisme-benadering is een begeleidingsmethode die werkt aan de oorzaken van autistisch gedrag. Uitgangspunt is dat autistisch gedrag voortkomt uit verwarring, stress en een niet-begrijpen van de omgeving. Als deze verwarring en stress weggenomen worden, verdwijnt het autistisch gedrag. Wat overblijft zijn de positieve kenmerken die bij autisme horen.

Door het volgen van een traject ervaar jij of je kind/partner minder stress, minder overprikkeling en een minder vol hoofd. Het zorgt er voor dat je de wereld om je heen beter gaat begrijpen, zodat je beter weet hoe je op allerlei situaties moet reageren. Dit maakt ook dat je je gemakkelijker kunt bewegen in sociale situaties.

De methode is ontwikkeld door Ron Davis, geboren in 1943. Hij had, achteraf gezien, klassiek autisme. Hij was een in zichzelf gekeerde jongen, waar weinig contact mee te maken was. Ron zelf noemde dat als zijn in "de leegte". Hij is, zoals hij zelf zegt, rond zijn 9e jaar uit die leegte gekomen. Hij heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een intelligente, sociale, zelfstandige volwassene. Dit kwam allemaal voort uit zijn drang om “een volledig functionerend mens” te zijn.

Zoals hij zelf heeft gezegd: “Eerst moest ik stoppen met alles en niets te zijn en maar één ding worden, mijn lichaam. Daarna moest ik iemand worden, een identiteit ontwikkelen. En tot slot moest ik iemand worden tussen de anderen.”

In de video hieronder legt Ron zelf uit hoe hij zijn 'reis met autisme' was.

Deze stappen volgt de methode ook. De methode sluit aan bij het feit dat mensen met autisme conceptuele denkers zijn. Het is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen en alle ontwikkelingsniveaus.

Met de Davis-methode leer je hoe je je leven zo kunt inrichten, dat het beter bij je past. Daarbij werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Het begint met het ontwikkelen van een sterker ik-gevoel. Vervolgens werk je met een aantal begrippen die je bewuster maken van jezelf en je omgeving.

De begeleiding wordt één-op-één gegeven door een aantal zzp’ers die aangesloten zijn bij de Vereniging voor Davis-counselors. In Heiloo werkt Judith de Haan vanuit haar praktijk Anders Leren.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.