Boek - Altijd is altijd. Leven en dood van een jongen met autisme en een schisis - Jet Isarin

Altijd is altijd geeft een indringend beeld van de belevingswereld van een jongen met autisme door de ogen van zijn moeder. David had niet alleen autisme, maar ook een schisis; een gespleten lip, kaak en gehemelte. David onderging talrijke operaties, zijn lip, kaak en gehemelte werden netjes gesloten. Maar de behandelingen vond hij verschrikkelijk. "Ze hebben me mishandeld", zei hij eens toen hij uit een narcose bijkwam en de co-assistent opgewekt vertelde dat ze zijn neus gebroken hadden.

De combinatie met autisme maakte het leven voor David extra zwaar. David maakte niet gemakkelijk contact, uitte zich vaak onhandig, maar hunkerde naar vriendschap. Hij werd gepest, niet teruggevraagd op verjaarspartijtjes en vriendjes had hij weinig. "Rot op met je hazenlip " riepen de jongens op straat. David was eenzaam.

Maar ook oorspronkelijk en bijzonder. "Alle mensen gaan uiteindelijk dood, dus je hoeft niet verdrietig te zijn", troostte David zijn zusje toen opa was overleden. Mama gaat dood, de hond gaat dood. Zo is het leven."

Zestien dagen voor zijn zestiende verjaardag pleegde David zelfmoord. Zijn moeder schreef zijn biografie, die tegelijkertijd de neerslag vormt van haar worstelende zoektocht door zorg- en onderwijsland. Het werd een hartverscheurend boek. Een confronterend boek voor ieder die het leest want wie heeft er niet op de een of andere manier te maken gehad met een kind dat "anders" is zoals David. 
Hebben wij het altijd goed gedaan? Zijn we ons bewust geweest van de impact die ons al dan niet professionele gedrag had op het leven van de ander? Altijd is altijd is een boek dat alle zorgverleners, leraren, groepsleiders én ouders aangaat.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.