Boek - De Drakendokter - Gideon

Stoere draak Gideon heeft een probleem.
Een enorm probleem.
Daarom gaat hij naar de beroemde drakendokter Killian.
Maar als hij daar is, krijgt hij geen woord meer uit zijn bekje.
Gideon kan alleen nog maar huilen.
Gelukkig heeft Killian een oplossing voor elke drakenkwaal. 

Leerdoel
De meeste kinderen schakelen binnen hun leesontwikkeling automatisch over van: “één moment, één verhaal” naar “langer verhaal, meerdere dagen”. Kinderen met autisme, adhd, add en taalontwikkelingsproblemen vinden het lastiger om die omslag te maken. Dit heeft zijn weerslag op het zelfstandig lezen van langere teksten over meerdere momenten.

Veel kinderen met autisme vinden het moeilijk om een selectie te maken tussen relevante en irrelevante informatie. Een rigide denkpatroon kan problemen geven: je vastbijten op een detail en de hoofdlijn vergeten. En omdat deze kinderen gedurende de dag zo overstelpt raken door prikkels, vinden ze het lastig om rustig te worden en de juiste informatie weer op te halen. Dit belemmert het plezier in het lezen van een langer verhaal gedurende meerdere dagen. 

De Drakendokter is een doorlopend verhaal en bevat extra aanwijzingen en herhalingen zodat het verhaal elke dag goed gevolgd kan worden. Zo ontstaat een tussenstap en kan het lezen en onthouden van een langer verhaal geoefend worden.

Tegemoetkomingen aan autisme in taal en tekst
De concentratiespanne van kinderen met ASS is niet zelden korter dan gemiddeld. De lengte van de hoofdstukken is hierop afgestemd. De cliffhangers zijn mild, om kinderen met angsten te ontzien.

Er wordt rekening gehouden met een tragere taalverwerking. Er zijn weinig complexe of samengestelde zinnen. De zinnen zijn eenvoudig, kort en logisch. Er wordt extra vaak aangegeven wie aan het woord is tijdens een dialoog. Verwijzingen worden spaarzaam gebruikt en waar zij toch voorkomen zijn ze helder en duidelijk. Het verhaal wordt chronologisch verteld en lastige flashbacks worden vermeden of goed toegelicht.  Elke zin staat op een nieuwe regel. Dat geeft overzicht. Niet alleen voor de lezer, ook voor de voorlezer.

Elementen uit het verhaal sluiten aan bij de belevingswereld van een kind met autisme. In het verhaal wordt verder niet gesproken over autisme.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.