Boek - Hoarding - Hilde Verdijk e.a.

Hoarding. Opruimen en ordenen met problematische verzamelaars

In dit boek leggen vijf gespecialiseerde organizers en een psycholoog uit wat er gebeurt bij mensen die problematisch verzamelen. Aan de hand van verhalen uit de praktijk en in heldere bewoordingen presenteren ze welke methoden er zijn om op een goede, effectieve en respectvolle manier orde te scheppen in de chaos.

Een op de vijftig mensen lijdt aan verzameldwang. Hun huis staat vol met obsessief grote hoeveelheden spullen. Vaak zoveel dat het dagelijks leven erdoor moeilijk of onmogelijk wordt. Niet alleen huisgenoten, maar ook familie of buren kunnen last krijgen van iemands obsessie voor verzamelen en bewaren.

Wie ervaring heeft met mensen die hoarden weet dat snelle oplossingen vaak niet werken. Voor het helpen van iemand met deze stoornis zijn kennis, ervaring, geduld en uithoudingsvermogen nodig. Er is niet één standaardoplossing die altijd werkt. Bij de ene verzamelaar lopen de muizen door de kamer, bij de andere zijn de keuken, de badkamer en de wc brandschoon, maar kun je alleen zijwaarts door de woonkamer lopen. Ze hebben één ding gemeen: een ongewoon sterke emotionele hechting aan hun spullen, ook als die weinig waard lijken te zijn.

Verzameldwang kan allerlei oorzaken hebben: het kan zich ontwikkelen naast psychische aandoeningen als autisme of ADHD, of ontstaan na het plotseling wegvallen van werk of een partner. Ook kan deze stoornis allerlei functies vervullen in het leven van mensen. Het werk van professional organizers is daarom bij elke nieuwe cliënt weer anders. 

Verschijnt mei 2023

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.