Dagbesteding in de natuur - Natuurzorg Veluwe-Vallei

Natuurzorg Veluwe-Vallei is een nieuwe dagbesteding voor begeleid werken in de natuur voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De natuur wordt gezien als een werkplaats voor herstel, activering en participatie.

Deelnemers en cliënten van Natuurzorg Veluwe-Vallei zijn volwassenen die voor korte of langere tijd ondersteuning nodig hebben om overdag aan de slag te gaan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om (ernstige) psychische problemen, autisme of burn-out problematiek. Werken in het groen is erg geschikt voor mensen die gebaat zijn bij een prikkelarme omgeving.

Er wordt gewerkt in natuurgebieden in de omgeving van Wageningen, Renkum, Doorwerth en Ede. Het gaat om arbeidsintensieve klussen zoals het verwijderen van opslag op de heide en tussen nieuwe bosaanplant, licht bosbeheer, onderhoud van wandelpaden en lanen, het leegmaken van paddengoten, Knotwilgen knotten en onderhoud aan grafheuvels. 
Als accommodatie wordt een ruime schaftwagen gebruikt die meegaat naar iedere werkplek. Je mag zelf naar de werkplek toe komen maar je kunt ook opgehaald worden van een ophaalplek in de buurt die goed bereikbaar is.

Om gebruik te maken van dagbesteding heb je een indicatie nodig. Bijvoorbeeld een WMO-indicatie van de gemeente. Ook met een persoonsgebonden budget kun je gebruik maken van dagbesteding.