Logopedie - Logopediepraktijk Annemiek Baan

Logopediste Annemiek Baan heeft in het Speciaal Onderwijs ervaring opgedaan in het onderzoeken en behandelen van kinderen met autisme, of aan autisme verwante contactstoornissen.

Kinderen met ASS hebben moeite met de informatieverwerking, en het is belangrijk om te ontdekken wat hen kan helpen om de taal, die ze om zich heen horen, ook te begrijpen en te gaan gebruiken.
In haar behandelingen maakt Annemiek gebruik van visuele ondersteuning; koppelt ze waar nodig taal aan concreet materiaal en concrete handelingen; maakt ze gebruikt van dat, waar kinderen met autisme soms sterk in zijn: echolalie / ‘papegaaien’: het letterlijk herhalen van de taal, die ze horen en hun gevoeligheid voor liedjes. Bij oudere kinderen en tieners met een ASS-problematiek gebruikt ze soms de agenda of de tablet en/of de ipad om het taalgebruik te stimuleren.

Veel kinderen met ASS hebben een andere manier van informatie verwerken. Hun zintuigen reageren anders, en met name op auditief en tactiel gebied is er vaak een sterke gevoeligheid, waardoor een kind snel overprikkeld is. Overprikkeling kan het leren, en zo ook de taalontwikkeling in de weg staan. Soms hebben kinderen ook juist een sterkere prikkel nodig om hun eigen lichaam te ervaren, en om alert genoeg te zijn om informatie tot zich te nemen.
Het is daarom belangrijk om het Sensorisch Profiel van een kind met autisme in kaart te brengen. Dit doet Annemiek met behulp van de Sensory Profile (voor kinderen van 3 – 11 jaar) en voor tieners en volwassenen met behulp van de AASP (Adolescent Adult Sensory Profile). Hierdoor krijgt ze inzicht in de zintuigverwerking, en kan er samen met de directe omgeving nagedacht worden over interventies, die ingezet kunnen worden als er sprake is van onder- of overprikkeling.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.