Nieuwe woonvorm: Habitat Delfos huis - Habitat

“Autisme is geen stoornis of defect, maar een atypische ontwikkeling. En ontwikkeling in de gehele breedte van de mens is mogelijk.” Zo luidt de theorie van biopsycholoog en wetenschapper Dr. Martine Delfos. Met dit uitgangspunt start in april 2023 het eerste Habitat Delfos Huis in Nederland. Een woonvorm voor 8 tot 10 (jong)volwassenen tussen 18 en 35 jaar die graag zelfstandig zouden willen functioneren, maar dat nu nog niet kunnen, nu nog thuis wonen.

Het Habitat Delfos Huis is een initiatief van wetenschapper en biopsycholoog Martine Delfos, in samenwerking met Habitat Lekker Leven. Zij leggen de verantwoordelijkheid voor de woonsituatie in eerste instantie bij de bewoners zelf en hun ouders. De bewoners kiezen ervoor samen te leven, elkaar te ondersteunen en hulp te geven en te ontvangen. Ouders of andere familieleden begeleiden de bewoners bij toerbeurt vanuit hun eigen appartement in het Habitat Delfos Huis.
Voor toetsing van hun aanpak en nieuwe ideeën kunnen bewoners en familieleden terugvallen op twee zorgprofessionals. Die zijn op de achtergrond beschikbaar.

In deze woonvorm zijn een aantal basale kenmerken verenigd die bewezen hebben krachtige bronnen voor ontwikkeling te zijn.

Het Habitat Delfos Huis is bedoeld voor een levensfase waarin bewoners door-ontwikkelen mét anderen en daarmee geen leefgemeenschap. Anderen die hen kunnen steunen, maar die zij ook zullen steunen: als keuze. Het creëert een woonsituatie waar de ouders met de bewoners de verantwoordelijken zijn, niet de professionals.
Het is een woonsituatie waar maatwerk ontstaat uit de vanzelfsprekende gerichtheid op elkaar, geen beschermd wonen situatie waar een begeleidings- of behandelplan is. Bewoners krijgen wat daadwerkelijk nodig blijkt te zijn.

Hoe ziet het Habitat Delfos Home eruit?

  • Eén woning voor acht à tien bewoners met ASS / autisme / ATO die bij hun ouders woonden. De woning staat in het centrum van Arnhem, nabij het centraal station en is toch een stille, rustige plek.
  • Een tweede woning waar de begeleidende ouders verblijven, geheel afgescheiden van het huis van de bewoners.
  • Een derde woning op afstand van de bewoners-woning dat fungeert als een ‘vakantiehuisje’ voor de ouders/familie.

Uitgangspunt is dat het bewonershuis een structurele bezetting van ouders heeft. Bij toerbeurt hebben ouders gedurende een paar weken een begeleidende rol voor elkaars kinderen en hun eigen kind: ze staan er samen voor! En professionals zijn beschikbaar wanneer dat nodig is. De begeleidende ouders verblijven in een huis vlakbij of in een geheel afgescheiden deel van het huis.

Een derde woning op afstand van de bewoners-woning fungeert  als een ‘vakantiehuisje’ voor de ouders/familie. De (jong) volwassenen met ASS / autisme / ATO worden daar in de positie gebracht dat ze tijdelijk hun ouders/familie kunnen verzorgen, dat ze iets terug kunnen doen. Dit is belangrijk voor hun eigenwaarde, voor het vergroten van zelfstandigheid en voor het normaliseren van de relatie ouder-kind.

Voor vragen, aanmelding of voor een kennismaking kunt u contact opnemen.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.