Boek - Partners in autisme. Relaas van (on)gewone relaties - Cis Schiltmans

In Partners in autisme: relaas van (on) gewone relaties geeft Cis Schiltmans (Vlaamse Vereniging Autisme) het woord aan twaalf koppels, waarvan een of beide partners autistisch zijn, die spreken over hoe ze elkaar leerden kennen, hoe ze samen leven, kinderen (al dan niet met autisme) opvoeden, omgaan met conflicten, het autisme binnen hun gezin een plaats geven, plannen maken en vrijen.

Hoe gelijkaardig beleven mensen met en zonder autisme hun partnerrelatie? De vraag die daar telkens weer bij opduikt, is wie zich wanneer en in welke mate moet aanpassen aan de ander.
Want de hersenen van mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier, en dat heeft indringende gevolgen op het vlak van sociaal inzicht, van sociale vaardigheden. Hun aanvoelen van, kijken naar en omgaan met mensen en gebeurtenissen is anders dan bij hun partner. Beiden volgen verschillende denkstrategie Dit leidt geregeld tot misverstanden en verstoorde relaties; praten over gevoelens is niet vanzelfsprekend, en wat als doen alsof niet vanzelf gaat?

Dat neemt niet weg dat mensen met autisme deugddoende relaties kunnen hebben, al moet de ene partner veel meer beredeneren terwijl de andere bijna automatisch aanvoelt wat wordt bedoeld en gewenst.
Twaalf tweegesprekken over een waaier van relatievormen.

Met een bijdrage van professor Jean Steyaert, geneticus en kinderpsychiater, Francis Pascal-Claes, klinisch psycholoog en psychotherapeut en Peter Vermeulen, pedagoog en autismedeskundige.

De auteur Cis Schiltmans, moeder van een zoon met autisme, is meer dan twintig jaar actief in de Vlaamse Vereniging Autisme en in het vormingswerk met ouders en dienstverleners.  Ze begeleidt partner - en koppelgroepen van mensen met autisme.

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.