Podcast over ouders en verzorgers van kinderen met autisme of ADHD - Radio Doc

Hoe zwaar is de zorglast voor ouders en opvoeders van kinderen met ADHD of autisme? En waarom vinden ouders het moeilijk om hierover te praten? In Radio Doc Onplezierig wisselen Dieuwertje Mertens en Erik Jan Harmens ervaringen uit met andere ouders.

Schrijver Erik Jan Harmens heeft een twintigjarige zoon met PDD-nos en journalist Dieuwertje Mertens heeft een achtjarige zoon met ADHD. ''Je wil vertellen hoeveel je van kind houdt, maar er is ook een schaduwkant'', zegt Harmens. Er heerst namelijk een groot taboe op dit onderwerp. ''We willen niet klagen, maar aandacht vragen voor de eenzaamheid die deze ouders ervaren'', voegt Mertens eraan toe.

Zo wisselen Harmens en Mertens ervaringen uit met andere ouders. ''Dat je dit kan delen met anderen, geeft een verlichting'', vertelt Mertens. ''Het is enorm bepalend voor je sociale leven als je kind ADHD of autisme heeft. De opvoeding biedt andere uitdagingen voor het gezin.''

Veel ouders vinden het lastig om openhartig over dit onderwerp te praten, merkt Mertens. ''Niemand praat graag over de problemen van zijn kind, het is een soort taboe. Daarom is het voor ons heilzaam om gesprekken te voeren met ouders die dit ook ervaren. Veel ouders voelen zich eenzaam in de opvoeding van kinderen met ADHD of autisme.'' Die eenzaamheid willen Harmens en Mertens doorbeken. ''We willen mensen aanmoedigen om hun verhaal te delen.''

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.