Voortgezet Speciaal Onderwijs - Berg en Bosch College Houten

Het Berg en Bosch College is er voor leerlingen met een vorm van autisme, met een vestiging in in Bilthoven en in Houten.
Berg en Bosch College Houten is onderdeel van Berg en Bosch Onderwijs. Hieronder vallen ook :
— Berg en Bosch School Bilthoven
— Berg en Bosch School Houten
— Berg en Bosch College Bilthoven

Berg en Bosch College Houten
Het onderwijs op het Berg en Bosch College is gespecialiseerd voor leerlingen met een vorm van autisme en/of aanverwante gedragsproblematiek. Maar ook voor leerlingen die baat hebben bij het basisleerklimaat van de school. Het College biedt een voorspelbare omgeving, waarin gedrag wordt uitgelegd en duidelijkheid en structuur wordt geboden.

De leraren en begeleiders zijn gespecialiseerd in het omgaan met autisme. Er zitten ongeveer 10 tot 12 leerlingen in een klas. Elke klas wordt begeleid door een mentor die voor de leerlingen en de ouders het eerste aanspreekpunt is.

Op het Berg en Bosch College in Houten wordt op de volgende niveaus lesgegeven:

 • Leerjaar 1 en 2
  Vmbo basisberoepsgerichte leerweg tot en met havo
 • Leerjaar 3 en 5
  Vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerweg. Profielen Zorg & Welzijn, Economie & Ondernemen en Produceren, Installeren & Energie.

Speciale klassen en programma's

 • Intensieve Klas (I-klas)
  De Intensieve Klas is een samenwerking tussen de Opvoedpoli, Berg en Bosch College en de twee samenwerkingsverbanden Zuid-Utrecht en Zuidoost Utrecht. De klas is voor leerlingen met internaliserende problematiek en een zeer beperkte belastbaarheid, waardoor de leerling (deels) thuis zit.
  De klas is er voor alle leerlingen tussen de 12 en 18 uit het hele voortgezet onderwijs uit leerjaar 1 tot en met 6, van vmbo basisberoepsgerichte leerweg tot en met atheneum. Een leerling kan maximaal één kalenderjaar gebruikmaken van de intensieve ondersteuning binnen de klas.
   
 • Verder In Praktijk klas (VIP-klas)
  Binnen de school zijn er leerlingen die stagneren in de didactische ontwikkeling. Daarbij blijkt dat het onderwijs — gericht op een schoolse setting en het behalen van een diploma — niet past bij de behoeften van een leerling. Een leerling is dan meer gebaat bij leren in de praktijk, dus door te doen. De VIP-klas is er om leerlingen op de juiste plek te plaatsen in een vervolgopleiding of arbeidstraject. Leerlingen in de VIP-klas volgen twee dagen per week onderwijs op school en lopen drie dagen per week stage. 

Help ons deze website te verbeteren

Heeft deze website je helpen vinden wat je zocht?

Alvast bedankt voor je hulp!

Wat we met je gegevens doen
We gebruiken de gegevens die je hier invult om onze website te verbeteren.
Als je je e-mailadres opgeeft, gebruiken we dat alleen om verduidelijking van je te krijgen over je inzending.