Training Prikkelverwerking en autisme - Ontdek Autisme

Luister, ervaar, oefen, praat, reflecteer en ontdek inzichten over prikkelverwerking. Onder leiding van Jasper, Marian en een derde ervaringsdeskundige trainer waaronder Janneke, krijg je inzicht in prikkelverwerking bij autisme.

Mensen met autisme nemen de wereld rondom hen heen op een andere manier waar. Zintuiglijke ervaringen zoals hypo- en hypersensiviteit en monoverwerking van prikkels komen zeer vaak voor bij mensen met autisme. Dat proces is onzichtbaar, maar de gevolgen van onder- of overprikkeling worden vaak zichtbaar in het gedrag of bij het uiten van de emoties. Tijdens deze training van een dag wordt dieper ingegaan op de gevolgen van deze andere manier van prikkelverwerking en wordt bekeken hoe hierop in te kunnen spelen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moderator Wegwijzer-autisme.nl: bij uitzondering plaatsen we hieronder een aantal reviews die geplaatst werden op Watvindik.nl (de voorganger van Wegwijzer-autisme.nl)

 • Diederique - 28 januari 2019
  "Zeer waardevolle training. Geeft veel inzicht in prikkels en hoe deze ervaren of juist niet waargenomen kunnen worden. Daarnaast leer je hoe dit bij mensen met Autisme kan werken. Ook leer je waardoor een normale dag voor mensen met Autisme heel vermoeiend kan zijn. Ik zou deze training zeker aanraden. De waarde zit daarnaast in de ervaringen van de ervaringsdeskundigen. Hierdoor hoor je veel praktijkgerichte voorbeelden."

 • Annie - 29 juni 2018
  "Ik heb beide dagen als erg leerzaam en tevens gezellig ervaren. De sfeer was prettig en veilig, wat voor mij erg belangrijk is. Er waren beide dagen ervaringsdeskundige aanwezig, iets wat voor diepgang en verhelderende inzichten zorgde. Het naslagwerk is duidelijk en compleet. De locatie was goed geregeld en de bijbehorende lunch was geweldig. Top!"

 • Erna Dogger Autismecoach - 5 februari 2018
  "Autisme en prikkelverwerking was ook op deze tweede dag bij #OntdekAutisme weer een boeiend thema. Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier wat zich vaak uit in hun gedrag. Maar waar ligt de oorzaak van dit door ons vaak onbegrepen gedrag? Ontdek Autisme heeft mij door de uitleg van Marian Bruijnzeels en Leonie weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringen van Marian en Leonie. Het was een mooie, interessante en leerzame dag! " 
   
 • Corrine Mojet - 18 juni 2017
  "Een waardevolle dag. De groep is klein waardoor er veel interactie mogelijk is. Er wordt veel kennis overgedragen over prikkels en prikkelverwerking en daarnaast ook wat dat dan betekent voor mensen met autisme. De inbreng van Marjan en Leonie was daarbij van hele grote waarde. De vele tips die helpen om er op een nog betere manier mee om te kunnen gaan en anderen te kunnen helpen zijn erg prettig. Leren kijken met andere ogen, gericht op de prikkels om ons heen. Een waardevolle, leerzame en ook gezellige dag."
   
 • ​​​​​​​Carlien Bul - 15 juni 2017
  ​​​​​​​"Training die nieuwe inzichten geeft. Vooral de aanwezigheid en toelichting van mensen met autisme zijn waardevol. Het toespitsen op de prikkels en de prikkelverwerking (overprikkeling, onderprikkeling, hoe herken je het?, wat is het verschil?) was duidelijk. Visueel ondersteund dmv ppt. Ontspannen training. Waardevol voor iedereen die geïnteresseerd is in autisme en prikkelverwerking (we verwerken tenslotte allemaal prikkels de hele dag door). Prikkelverwerking kan ook gebruikt worden bij hoogsensitiviteit etc. Het was een gezellige en leerzame dag."